sobota, 19 października 2013

Placki! - OWSIANE PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ, CYNAMONEM i IMBIREM

Owsiane placuszki z marchewką, cynamonem i imbirem

Trochę czasu już nie pisałem, ale dużo się dzieje na froncie otwarcia lokalu :)
Ciągłe remonty, dopinanie wszystkiego na ostatni guzik, odbiory sprzętów, testy... Wymieniać można w kółko!

Dzisiaj znalazło się jednak przed południem trochę więcej wolnego czasu i w związku z tym przygotowałem takie naprawdę szybkie i smakowite placuszki.
Ich urok polega również na tym, że sama baza jest bardzo uniwersalna - podobnie, jak w przypadku placków ziemniaczanych. Na samym końcu możemy wybierać, czy zjemy je na słono czy na słodko :) Pokażę Ci, jak zjadłem je ja.
W wersji po lewej na słodko - z żurawiną i makiem!
W wersji po prawej na słono - z pestkami dyni i solą! ( do tego prosta sałatka z pomidorów, bazylii i cebuli z balsamico )

Na około 12x placuszków, potrzebujesz:

placuszki:
- ~150g błyskawicznych płatków owsianych
- ciepłą wodę
- 1x jajko
- szczyptę soli
- 1x łyżkę oleju lub stopionego masła
- 2x marchewki, starte na grubej tarce
- 1x łyżeczkę cynamonu
- 1/2x łyżeczki mielonego imbiru

dodatki:
- pestki dyni / nasiona słonecznika / mak
- suszona żurawina / rodzynki
- miód
- pokruszona feta / gorgonzola / kozi ser
- świeże zioła

A robisz tak:

Marchewki ścierasz na tarce o grubych oczkach i przekładasz do miski. Do środka wsypujesz płatki owsiane, szczyptę soli, cynamon i imbir. Wbijasz jajko, dodajesz stopione masło lub olej i zalewasz wszystko ciepłą wodą. Teraz dokładnie wszystko wymieszaj :) Cała masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Coś na kształt placków ziemniaczanych czy z cukinii. Na dość sporej patelni rozgrzewasz odrobinę oleju i rozcierasz go ręcznikiem papierowym. Teraz za pomocą łyżki formujesz owalne placuszki i posypujesz je wybranymi dodatkami. Suszona żurawina i mak / pestki dyni i słonecznika z fetą / kozi ser i zioła... Kombinuj i twórz nowe warianty smakowe! :) Smażysz około 40 sekund i przewracasz na drugą stronę. Powinny być apetycznie rumiane. Po prostu PYCHA! Aromat cynamonu i imbiru... Do tego tarta marchewka i dodatki. UWIELBIAM takie placki :)

SMACZNEGO!

piątek, 4 października 2013

Tortilla III - WRAPY Z PIECZONYM KURCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI i CZOSNKOWYM SOSEM

Wrapy z pieczonym kurczakiem, suszonymi pomidorami i czosnkowym sosem
Szukasz pomysłu na szybkie imprezowe jedzenie? Ta propozycja jest idealna :)
Z doświadczenia wiem, że ile bym takich wrapów nie zrobił - znikną wszystkie. W mgnieniu oka!
I nic w tym dziwnego, bo te smaki to coś wspaniałego. Tortilla zawijana z suszonymi pomidorami, pieczonym kurczakiem i tym pysznym czosnkowym sosem na bazie kremowego serka. PYCHA!

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- 4x tortille ( pszenne, pełnoziarniste lub kukurydziane )
- 400g pieczonego kurczaka ( ja użyłem akurat gotowego z rożna )
- 1x słoik suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy i przekrojonych na pół
- 1x opakowanie kremowego serka
- 2x łyżki majonezu
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- suszone oregano
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

W małej misce wymieszaj serek z majonezem, przeciśniętym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, aby smaki przeszły sobą nawzajem :)
Po tym czasie posmaruj nim solidnie każdy placek tortilli, a następnie poukładaj na wierzchu suszone pomidory i rozdrobnione mięso z pieczonego kurczaka. Ja użyłem gotowego, kupionego w dobrej budce z kurczakami z rożna. Mam to szczęście, że niedaleko mojego domu jest taki dobry punkt. "Pan Kurczak" już mnie zna, a ja znam Jego i wiem, że sprzedawane tam kurczaki są naprawdę świetnej jakości :) Dobrze przyprawione, upieczone idealnie, soczyste - pyszne!
Całość ciasno zawiń i pokrój na 2cm kawałki. Możesz również chwycić takiego wrapa w rękę i zjeść w całości. Gotowe! Prosto, szybko i smakowicie.

SMACZNEGO!