wtorek, 28 maja 2013

Bochenek smaków VI - DOMOWY SANDŁICZ Z CHLEBA GRAHAM, KREMOWEGO SERKA, AWOKADO, POMIDORÓW, GRILLOWANEGO KURCZAKA i KOLENDRY

Domowy sandłicz z chleba graham, kremowego serka, awokado, pomidorów, grillowanego kurczaka i kolendry
Taką kanapkę mógłbym jeść na śniadanie, lunch, obiad, kolację... Na okrągło! :)
Te smaki po prostu uwielbiam. Połączenie awokado, pomidorów i grillowanej piersi kurczaka to coś wspaniałego. I to wszystko ułożone na moim ulubionym chlebie - BOMBOWY ZESTAW!

Na 1x długaśną kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę przekrojonego wzdłuż chleba graham ( ja używam chleba graham z piekarni "Grzybki" )
- 2x łyżki kremowego serka twarogowego
- 1/2x awokado, pokrojonego w plasterki
- 1x niewielkiego soczystego pomidora, pokrojonego w grube półplasterki ( ja użyłem malinowego )
- 1x pierś grillowaną pierś kurczaka, pokrojoną w plasterki
- 1x sporą cebulkę dymkę, pokrojoną na ćwiartki
- garść świeżej kolendry
- odrobinę soku z limonki / cytryny

A robisz tak:

Chleb kroisz wzdłuż, uzyskując dzięki temu dłuuugą kromkę. Następnie pokrywasz ją warstwą kremowego, twarogowego serka i układasz kolejne składniki Twojego zabójczo dobrego sandłicza :)
Całość posypujesz z wierzchu świeżą kolendrą i skrapiasz odrobiną soku z limonki.
Coś pysznego! Kanapka w meksykańskim stylu + szklanka mojito i wymarzony podwieczorek w cieniu drzew, na zielonej polanie czy gdziekolwiek indziej gotowy :)

SMACZNEGO!

czwartek, 23 maja 2013

Bochenek smaków V - DOMOWY SANDŁICZ ZE SZPARAGAMI, GRILLOWANYM KURCZAKIEM, SAŁATAMI, AWOKADO i DOMOWYM KETCHUPEM

Domowy sandłicz ze szparagami, grillowanym kurczakiem, sałatami, awokado i domowym ketchupem
Chyba zwariowałem! :))
To lepsze, niż układanie klocków Lego... Komponowanie takich rozmaitych i pysznych kanapek, to ostatnio moje nowe hobby. Tylko spójrzcie na te piękne kolory - aż chce się to wsunąć! I tak też właśnie zrobiłem :)
Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem produktu, który o tej porze jest najlepszy - SZPARAGI.
Uwielbiam je, a w tym wydaniu na kanapce z kurczakiem i domowym ketchupem są po prostu obłędne!

Na 1x długą kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę chleba graham, przekrojonego wzdłuż
- 1x pierś kurczaka, usmażoną i pokrojoną w cienkie plasterki*
- 2x łyżki dobrego ketchupu ( ja użyłem domowego -> przepis wkrótce! :) )
- 4x zielone szparagi
- kilka liści różnych sałat ( ja użyłem karbowanej i liść dębu )
- 1/2x awokado, pokrojone w cienkie plasterki
- garść świeżych ziół ( ja użyłem kolendry i bazylii )
- odrobina soku z cytryny

A robisz tak:

Chleb przekrawasz wzdłuż. Kromkę smarujesz ketchupem i układasz na niej sałaty, awokado, kurczaka oraz gotowane przez ~6min w osolonej wodzie szparagi. Możesz przekroić je wzdłuż na pół - będą wtedy fajnie wyglądały i łatwiej Ci będzie ułożyć je na chlebku :)
Całość posyp z wierzchu świeżymi ziołami i skrop odrobiną soku z cytryny.
Gotowe! Taka kanapka to niebo w gębie :))

* Ja kurczaka zamarynowałem wcześniej w odrobinie oliwy i mieszance słodkiej, mielonej papryki, soli, pieprzu, mielonej kolendry i czosnku. Przeszła tymi wspaniałymi aromatami i po usmażeniu była soczysta i naprawdę pyszna. Pod sam koniec smażenia wlałem na patelnię odrobinę wody i takim gęstym sosikiem, ze wszystkimi smakami w środku, polałem dodatkowo moją kanapkę.
Powiem krótko - BOMBA! :)

SMACZNEGO!

wtorek, 21 maja 2013

Bochenek smaków IV - DOMOWY SANDŁICZ Z MUSZTARDĄ, SZYBKĄ SAŁATKĄ Z MŁODEJ KAPUSTY, ŻÓŁTYM SEREM, PIECZONYM INDYKIEM i PIKLAMI

Domowy sandłicz z musztardą, szybką sałatką z młodej kapusty, żółtym serem, pieczonym  indykiem i piklami
No to czas na moją kolejną propozycję kolorowego, pysznego i nigdy nienudzącego się sandłicza! :)

Tym razem zainspirowany młodą, białą kapustą postanowiłem wykorzystać szybką i prostą z niej sałatkę i połączyć to wszystko na kanapce. Do tego cheddar, musztarda, pieczony indyk i pikle... Coś wspaniałego! Wyraźne i pełne charakteru smaki w 10 minut :)

Na 1x dłuugą kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę chleba graham, przekrojonego wzdłuż ( ja używam chleba graham z piekarni "Grzybki", jest przepyszny! )
- 1x łyżeczkę gruboziarnistej musztardy
- 1x łyżeczkę musztardy sarepskiej
- ~120g pieczonej piersi indyka, pokrojonej w cienkie plasterki
- ~30g wyraźnego w smaku, żółtego sera ( ja użyłem ryckiego "Hita" )
- porcję szybkiej sałatki z młodej, białej kapusty *
- kilka marynowanych cebulek
- 2x marynowane papryczki chilli i inne ulubione pikle ( mogą być patisony, korniszony, marynowana i grillowana papryka... )

A robisz tak:

* Szybką sałatkę z kapusty przygotowałem szatkując dość drobno młodą, białą kapustę. Dodałem do niej pokrojoną w kostkę białą cebulę i doprawiłem oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Proste, wyraźne i świeże w smaku!

Kromkę chleba posmaruj warstwą musztard i ułóż na nich porcję sałatki. Następnie rozłóż na niej plasterki sera i indyka, a na wierzchu poukładaj ulubione pikle. Wszystko posypać możesz z wierzchu świeżymi ziołami, które są przecież takie wspaniałe :)
Kolejna kanapeczka gotowa!

SMACZNEGO!

niedziela, 19 maja 2013

Bułeczka + omega3 po tuningu - KANAPKA Z DZIKIM WĘDZONYM ŁOSOSIEM, KREMOWYM SERKIEM Z PESTKAMI DYNI, KOPERKIEM i OGÓRKIEM

Kanapka z dzikim wędzonym łososiem, kremowym serkiem z pestkami dyni, koperkiem i ogórkiem
Klasyczny zestaw -> wędzony łosoś + kremowy serek + koperek i ogórek.... Ale jaki pyszny! :)
Ja jednak trochę zmodyfikowałem te smaki i dodałem do serka prażone pestki dyni. Efekt? Rewelacyjny, bo dodatkowo moje zęby trafiały na chrupiące i orzechowe w smaku akcenty.

Na 1x kanapkę, potrzebujesz:

- 1x półbagietkę graham lub pełnoziarnistą
- 2x łyżki serka twarogowego do smarowania
- garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
- ~100g wędzonego łososia ( ja użyłem dzikiego - ma wspaniały, mocno pomarańczowy kolor i lekko słodkawy smak )
- 1x zielonego ogórka, pokrojonego w plasterki
- kilka listków różnych sałat
- garść koperku, drobno posiekanego
- odrobinę soku z cytryny
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

W małej misce wymieszaj ze sobą serek, szczyptę soli, pieprz, koperek i prażoną dynię. To będzie baza Twojej kanapeczki :)
Taką mieszanką posmaruj teraz przekrojoną wzdłuż bagietkę, a na niej poukładaj resztę składników. Całość skrop z wierzchu odrobiną soku z cytryny i posyp świeżymi ziołami - ja dodałem odrobinę mięty, która dodała fajnej świeżości!
Wierzch mojej kanapki przyozdobiłem również odrobiną salsy z siekanych świeżych pomidorów, oliwy, czerwonej cebuli, soli i soku z cytryny. PYSZNIE!

SMACZNEGO! :)


sobota, 18 maja 2013

Bochenek smaków III - DOMOWY SANDŁICZ Z MANGO, SALSĄ POMIDOROWO-IMBIROWĄ, GOTOWANYM KURCZAKIEM i MAJONEZEM-CURRY

Domowy sandłicz z mango, salsą pomidorowo-imbirową, gotowanym kurczakiem i majonezem-curry
Mam w swoim życiu taki czas, w którym łapię uzależnienie od pewnej potrawy... Teraz padło na takie domowe sandłicze w różnych, kolorowych wersjach! :)
Nie jest to na szczęście uzależnienie groźne, także podzielę się z Wami przepisem.
W tej kanapce smaki łączą się ze sobą w sposób prawdziwie uzależniający! Słodkie mango, delikatna gotowana pierś kurczaka, wyraźna w smaku salsa z imbirem i do tego odrobina aromatycznego "CurryMayonnaise" - SZA - LEŃ - STWO! :)

Na 1x długą kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę chleba graham, przeciętego wzdłuż ( w zasadzie możesz użyć dowolnego, ulubionego pieczywa. Pełnoziarnistej bagietki, bagietki alpejskiej czy żytniej... Decyzja należy do Ciebie )
- 1x ugotowaną pierś kurczaka, pokrojoną w cienkie plasterki
- 1/2x dojrzałego mango, pokrojonego w plasterki
- 2x łyżki salsy z pomidorów i imbiru *
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1x łyżkę dobrego majonezu, wymieszanego z 1/2x łyżeczki curry i odrobiną soku z cytryny
- kilka listków świeżej kolendry
- kawałek czerwonej papryki, pokrojony w cienkie słupki

A robisz tak:

Zasada jest identyczna :) Wcześniej przygotuj tylko majonez-curry, który jest wspaniałym dodatkiem do całego sandłicza. W tym celu wymieszaj w małej misce łyżkę dobrego majonezu z 1/2x łyżeczki curry i odrobiną soku z cytryny. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli i gotowe! :)

* Salsę z pomidorów i imbiru zrobiłem bardzo szybko :) Wyszła naprawdę ciekawa i orzeźwiająca w smaku!
Pokroiłem jednego, malinowego pomidora w drobną kostkę. Wrzuciłem do miski. Dodałem do niego obrany i drobno posiekany, 1,5cm kawałek świeżego imbiru, 1x łyżkę dobrego ketchupu, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszałem i gotowe! Prosto, orzeźwiająco i pysznie - taka salsa dodaje naszej kanapce smakowego "kopa" :)

Kromkę chleba posmaruj salsą, ułóż pozostałe składniki, a z wierzchu ozdobnie pokrop żółtym majonezem-curry i posyp listkami kolendry. Gotowe! Teraz już tylko weź sandłicza do ręki i WSUWAJ :)

SMACZNEGO!


wtorek, 14 maja 2013

Bochenek smaków II - DOMOWY SANDŁICZ Z CHLEBA GRAHAM, PASTY Z GRILLOWANYCH PAPRYK, PIECZONEGO DORSZA i OLIWEK

Domowy sandłicz z chleba graham, pasty z grillowanych papryk, pieczonego dorsza i oliwek
Podaję Wam kolejny fantastyczny przepis na pysznego sandłicza.
Ten zastaw smaków i aromatów od razu stawia mi przed oczami południe Europy :) Śródziemnomorskie klimaty - grillowane papryki, pieczona ryba, czarne oliwki... Smakowy szał!

Na 1x długą kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę przekrojonego wzdłuż chleba graham ( ja używam chleba graham z piekarni "Grzybki" )
- 2x łyżki gotowej pasty z grillowanych papryk i pomidorów / ajwaru
- ~150g pieczonej, białej ryby ( ja użyłem polędwicę z dorsza )
- kilka dobrych, czarnych oliwek
- 1/2x czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 1/4x zielonej papryki, pokrojonej w cienkie słupki
- 1/2x czerwonej, pieczonej i marynowanej papryki ze słoika, pokrojonej w cienkie paski
- oliwę z oliwek
- garść świeżych ziół ( ja użyłem bazylii i natki pietruszki )

A robisz tak:

Chleb przekrój wzdłuż na pół :) Otrzymasz dzięki temu dłuuuuuuuuuugą kromkę - idealną na domowego sandłicza!
Następnie posmaruj ją pastą z grillowanych papryk / ajwarem i układaj kolejno wszystkie składniki. Całość posyp z wierzchu świeżymi ziołami i skrop dobrą oliwą z oliwek. Gotowe! Szybko i zabójczo pysznie :) Do tego może kieliszek czerwonego wina, żeby przemienić "zwykłą" kanapkę w wytworną kolację? Co Ty na to?

SMACZNEGO!

niedziela, 12 maja 2013

Bochenek smaków I - DOMOWY SANDŁICZ Z CHLEBA GRAHAM, KREMOWEGO SERKA, AWOKADO, JAJKA NA TWARDO i RZEŻUCHY

Domowy sandłicz z chleba graham, kremowego serka, awokado, jajka na twardo i rzeżuchy

Uwielbiam kanapki!
Moim zdaniem dobra kanapka, to jedno z najlepszych dań na świecie :)
Na świeżym pieczywie z ciekawymi i pysznymi dodatkami... Czy może być coś lepszego??

W tym przepisie chcę pokazać Wam domowego SANDŁICZA z chleba graham, przekrojonego wzdłuż. Dzięki temu otrzymałem długą kromkę, która jest idealną podstawą pod różne dodatki :)
W tym przypadku kremowy serek, awokado, jajko na twardo i rzeżuchę. PYCHA!

Na 1x dłuuugą kanapkę, potrzebujesz:

- 1x kromkę przekrojonego wzdłuż chleba graham
- 2x łyżki kremowego serka twarogowego
- 1/2x awokado, pokrojonego w cienkie plasterki
- 2x jajka gotowane na twardo, pokrojone w plasterki
- 1x liść sałaty karbowanej
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
- garść rzeżuchy
- sól
- pieprz

A robisz tak:

Chleb musisz przekroić wzdłuż na długie kromki :) Z mojego chleba graham z piekarni "Grzybki" ( polecam! ) wychodzą 4x takie kanapki.
Następnie smarujesz podstawę Twojego SANDŁICZA serkiem twarogowym i układasz kolejne dodatki.
Jajko ugotowane na twardo, według mnie, najlepsze jest po 6 minutach gotowania ( od momentu zagotowania ). Jest wtedy jeszcze lekko płynne w środku - IDEALNE! :)
Na końcu posyp całą kanapkę solą i pieprzem i gotowe!

BOCHENEK I gotowy!

SMACZNEGO! :)

środa, 8 maja 2013

PREMIERA MOJEJ MUZYCZNO-KULINARNEJ KSIĄŻKI!!

Chciałbym Was wszystkich bardzo serdecznie zaprosić na premierę mojej muzyczno - kulinarnej książki pt. "BASOWY QK BUK Janka Paszkowskiego" ! :)

Całe wydarzenie odbędzie się 10.05 (piątek) o godzinie 18:00 w klubie "Traffic" przy ul. Brackiej 25 w Warszawie! Będzie ono połączone z koncertem "Szymanowski Big-Band", w którym gram na gitarze basowej, także połączenia muzyki i kuchni będziecie mogli doświadczyć na własnej skórze :)

Weźcie ze sobą znajomych, przyjaciół, rodzinę i przybywajcie!
CZEKAM NA WAS Z SZEROKO OTWARTYMI RAMIONAMI :)

PS -> oczywiście postarałem się też o pyszne jedzenie! Będą różnego rodzaju crostini, kanapeczki, spring rollsy, owoce, mini gofry z truskawkami i syropem klonowym... Mnóstwo smakołyków!

ZAPRASZAM!