poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Orzechowy zawrót głowy - KRUCHE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym
Te ciastka to po prostu coś genialnego! To zwykłe, maślane, kruche ciasteczka, w których masło zamieniłem na masło orzechowe :)
Dzięki temu łączą w sobie smak i zapach masła orzechowego z waniliowym i kruchym charakterem. Lekko słone i ciągnące w środku.
Idealne połączenie do kubka zimnego mleka!

Na ok. 15x ciasteczek, potrzebujesz:

- 225g dobrego masła orzechowego
- 1/4x szklanki brązowego cukru
- 1x cukier waniliowy
- 2x żółtka
- 1/2x łyżeczki soli
- 2x szklanki mąki

A robisz tak:

Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w dużej misce. Z ciasta uformuj rodzaj kiełbasek i owiń je szczelnie w folię. Takie zawiniątka schowaj do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ostrożnie odwiń ciasto z folii i pokrój na 0,5cm plasterki. Ułóż je na papierze do pieczenia i wsadź do nagrzanego na 180C piekarnika na 15min. Zapach wanilii i masła orzechowego to coś pięknego. W domu od razu robi się przyjemniej!
Po tym czasie są gotowe do jedzenia! :)
Coś pysznego, lekko słone i ciągnące w środku. Orzechowa POEZJA!

SMACZNEGO!

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Nietypowe pyszności - OWSIANKA NA SŁONO

Owsianka na słono

Dzisiaj rano naszło mnie trochę na kuchenne eksperymenty :) Za oknem piękna wiosna, w sklepach coraz więcej nowalijek, dlatego pomyślałem, że zrobię sobie owsiankę w wersji na słono! Wbrew moim obawom wyszło z tego coś genialnego :)

Wszędzie możemy znaleźć mnóstwo różnych sposobów na pyszne owsianki waniliowe, z owocami, bakaliami itd. ale tych "wytrawnych" nie ma prawie w ogóle. Dlatego taki właśnie przepis znajdziecie u mnie!
Jest taka dobra, że będę kombinował z różnymi innymi dodatkami i Wam też to polecam! :)

Na 1x porcję, potrzebujesz:

- 90g płatków błyskawicznych płatków owsianych
- ~250ml wody
- szczyptę soli
- szczyptę gałki muszkatołowej
- łyżkę cebuli granulowanej
- garść posiekanego szczypiorku
- szczyptę pieprzu cayenne
- 1x opakowanie lekkiego serka wiejskiego
- 1/2x awokado, pokrojone w plasterki
- garść pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
- garść świeżej kolendry

A robisz tak:

Przepis jest bardzo prosty :)
Płatki owsiane zalewasz wodą, dodajesz posiekany szczypiorek, szczyptę soli i przyprawy ( tutaj możesz kombinować ze smakami, możesz dodać trochę kurkumy, curry, zioła...) i wstawiasz do mikrofalówki na ok. 1 minutę.
W tym czasie kroisz pomidorki i awokado. Gotową miseczkę owsianki wyjmujesz teraz z mikrofalówki, na wierzch wykładasz serek wiejski, a całość posypujesz pomidorkami, awokado i kolendrą. Musisz przyznać, że nie ma nic prostszego, prawda? :)
Możesz dodawać różne dodatki i różne warzywa. Teraz jest ich tyle do wyboru! Pełna dowolność :) Biały ser, jajko na twardo, pestki dyni, orzechy, rzodkiewki, ogórek, brokuły, rzeżucha, kiełki, papryka... A może by tak pójść bardziej ekstremalnie i dodać kurczaka z warzywami i fetą, albo fetę z miodem i pistacjami... PYSZNIE! A jakie zdrowe! :)

SMACZNEGO!

czwartek, 18 kwietnia 2013

Warzywny moździerz - AROMATYCZNY GULASZ Z CIECIORKI Z WARZYWAMI i SZPINAKIEM

Aromatyczny gulasz z cieciorki z warzywami i szpinakiem
Taki gulasz jest naprawdę bardzo szybki i bardzo smaczny! :) Spójrzcie tylko na te kolory i kontrastującą, ciemną gorczycę! Czy nie wygląda uroczo?
Jest pełnowartościowym daniem wegetariańskim, ale i ja mimo tego, że uwielbiam mięso, sięgam po niego dość często.
Do jego przygotowania możecie użyć gotowanej cieciorki, ale ja zdecydowałem się na wykorzystanie tej z puszki i wyszło równie pysznie. No i czas przygotowywania dodatkowo uległ znacznemu skróceniu :)

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- 3x puszki cieciorki
- 2x marchewki, obrane i pokrojone w półplasterki
- 1x korzeń pietruszki, obrany i pokrojony w półplasterki
- 1x cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1x bakłażana, pokrojonego w kostkę
- 1x cukinię, pokrojoną w kostkę
- 1x czerwoną, żółtą i zieloną paprykę, pokrojone w kostkę
- garść szpinaku sałatkowego
- 2x pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2x kartonika przecieru pomidorowego
- garść listków świeżej kolendry
- oliwę z oliwek
- 2x ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2x łyżeczki curry
- 2x łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 1x łyżeczkę cynamonu
- 1x łyżeczkę mielonego kminu
- szczyptę cukru
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

W dużym garnku rozgrzewasz oliwę i wrzucasz na nią gorczycę, curry, cynamon, kmin i cebulę. Wszystko chwilkę smażysz ( nie za długo,  bo przyprawy się spalą i będą gorzkie! ) i dodajesz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Podsmażasz, aż marchewka lekko zmięknie i dodajesz bakłażana, cukinię, paprykę i pomidora. Smaż, aż bakłażan stanie się miękki i po tym czasie dolej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, szczyptą cukru i wrzuć odsączoną cieciorkę. Zmniejsz płomień i chwilkę podduś, aby sos apetycznie się zredukował i nabrał indyjskiego charakteru! :)
Na samym końcu wrzuć garść szpinaku, wymieszaj i gotowe! Przełóż do misek, posyp listkami kolendry i zajadaj!
Podawać możesz również z pokruszoną na wierzchu fetą - będzie stanowiła fajny, kontrastujący i słonawy element całego słodkiego i aromatycznego gulaszu! :) Albo z łyżką gęstego, jogurtu naturalnego. Po prostu PYCHA!

SMACZNEGO!

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Kus-kusowa uczta - SAŁATKA Z RAZOWEGO KUS-KUSA Z GRILLOWANĄ PAPRYKĄ, AWOKADO, PRAŻONĄ DYNIĄ, FETĄ, KIEŁKAMI i KURCZAKIEM

Sałatka z razowego kus-kusa z grillowaną papryką, awokado, prażoną dynią, fetą, kiełkami i kurczakiem
Przepis na tę sałatkę podsunęła mi wiosenna pogoda. Kombinowałem i improwizowałem w kuchni ze składników, które akurat miałem pod ręką :) 
Wszystko to stworzyło ze sobą wspaniałą, kolorową i zdrową sałatkę, która nie zawstydzi Cię nawet na proszonej kolacji. Spójrz tylko, jak tu wiosennie! :)

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- ~350g razowej kaszy kus-kus
- 2x dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 2x podwójne piersi kurczaka
- garść kiełków słonecznika
- ~100g sera feta, pokruszonego
- 1x słoik grillowanej papryki, pokrojonej w paski
- sporą garść pestek dyni, podprażonych
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- sok i skórkę z 1x cytryny
- 2x łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1x czerwona cebulę, pokrojona w drobną kostkę
- oliwę z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

W dużej misce zalewasz kus-kus wrzątkiem, w proporcjach 2:1. To idealna recepta na to, żeby kasza była wspaniale puszysta i ugotowana! :) Zawsze się sprawdza.
Doprawiasz solą i przykrywasz.
W tym czasie pierś kurczaka skrapiasz oliwą, posypujesz słodką papryką w proszku, solą i pieprzem i smażysz na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Wcześniej jednak lekko rozbij mięso, aby było bardziej płaskie - dzięki temu usmaży się szybciej i będzie pysznie soczyste w środku :) Smaż po około 3 minuty z każdej strony.
Teraz do ugotowanego kus-kusa dodaj pokrojoną, grillowaną paprykę ze słoika, świeże zioła, część kiełków słonecznika i dopraw całość odrobiną słodkiej papryki w proszku, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nie przesadzaj z ilością soli, bo musisz pamiętać, że będzie tutaj jeszcze dość słona feta i kurczak :)
Wszystko dokładnie wymieszaj, wysyp efektownie na dużą, drewnianą deskę, a na wierzchu rozsyp awokado, prażone pestki dyni, resztę kiełków, pokruszoną fetę i pokrojoną w plasterki pierś kurczaka. Całość możesz jeszcze z wierzchu ozdobić świeżymi ziołami :)
Gotowe!
Spójrz tylko na te kolory! Aż chce się jeść, prawda??

SMACZNEGO! :)

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Swojsko - bazyliowa soczewica - SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, KLOPSIKÓW Z BIAŁEJ KIEŁBASY i BROKUŁÓW Z BAZYLIOWYM DRESSINGIEM

Sałatka z zielonej soczewicy, klopsików z białej kiełbasy i brokułów z bazyliowym dressingiem
Uwielbiam soczewicę, a tak przygotowana sałatka łączy w sobie wspaniałe smaki! :)
Rumiane i soczyste klopsiki z białej kiełbasy, połączone z chrupkimi brokułami, soczewicą i bazyliowym vinaigrettem tworzą prawdziwą rewelację sałatkową!

Na 4x porcje, potrzebujesz:

sałatka:
- 350g zielonej soczewicy
- 4x dobre, białe kiełbaski
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę
- 1x brokuł, porozdzielany na niewielkie różyczki
- garść rukoli

dressing:
- 1x spory krzaczek świeżej bazylii, posiekany
- 2x ząbki czosnku
- 8x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1x cytryny
- 1x łyżkę miodu
- 1x łyżkę musztardy sarepskiej
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Soczewicę zalewasz wodą proporcji 1x szklanka soczewicy na 2x szklanki wody. Stawiasz na kuchenkę i doprowadzasz do wrzenia. W momencie, kiedy woda zacznie się gotować doprawiasz całość solą i odrobiną oliwy z oliwek, zmniejszasz płomień i przykrywasz garnek. Gotujesz, aż soczewica wchłonie całą wodę :) Prosto, szybko i fajowo!
Białym kiełbaskom odcinasz końcówki i wyciskasz z nich pyszne mięsko. Ważne, aby były one dobrej jakości, bo to one tworzą cały smak i charakter tego dania! Następnie formujesz z niego małe kuleczki i obsmażasz na piękny złoty kolor na odrobinie oliwy. Nie wlewaj za dużo, bo w kiełbasie mamy już sporo tłuszczu, który fajnie wytopi się podczas smażenia :)
Brokuły rozdzielasz na mniejsze różyczki i blanszujesz w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Zależy nam w końcu na tym, aby zachowały swój kolor i chrupkość!
Teraz zrób dressing. W dużej misce dokładnie wymieszaj oliwę, posiekaną drobno bazylię, przeciśnięty czosnek, miód, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dressing powinien być aksamitny i kremowo gęsty :) Dobrze sprawdza się tutaj ręczny blender, który idealnie wszystko zmiksuje.
Po tym czasie czas złożyć całą sałatkę w jedną, pyszną całość!
Do dużej miski wsypujesz teraz ugotowaną wcześniej, jeszcze ciepłą soczewicę. Za sprawą temperatury wchłonie wszystkie aromaty i nabierze podwójnego smaku. Dodajesz do niej usmażone, złociste klopsiki i brokuły a całość zalewasz pysznym, bazyliowo - czosnkowym vinaigrettem. Ten sosik smakuje trochę, jak pesto. Jest słodkawy i aromatyczny. Po prostu GENIALNIE łączy ze sobą wszystkie składniki. Całość posyp z wierzchu garścią lekko pikantnej rukoli. PYCHOTA!

SMACZNEGO! :)