wtorek, 27 sierpnia 2013

Kurka! - KOMOSA RYŻOWA Z KURKAMI, KURCZAKIEM, POMIDORAMI i KOLENDRĄ

Komosa ryżowa z kurkami, kurczakiem, pomidorami i kolendrą
W tym przepisie chciałbym przedstawić Ci moją wizję podania komosy ryżowej.
To danie jest naprawdę smakowite i łączy w sobie różne, ciekawe smaki. Wspaniałe kurki, soczysty kurczak, pomidory i aromatyczna kolendra :)
To takie małe, kuchenne fusion. Ma w sobie trochę z kuchni polskiej, trochę z południowo amerykańskiej... Po prostu PYCHA!
Fajne jest w tej potrawie również to, że możesz ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno w postaci "komosowej" sałatki.

Na 2x porcje, potrzebujesz:

- 120g białej komosy ryżowej
- 300g piersi kurczaka, pokrojonej w paski
- 2x średnie pomidory, pokrojone w drobną kostkę
- 200g kurek
- 1x średnią cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- odrobinę soku z cytryny
- 1x ząbek czosnku, drobno posiekany
- oliwę z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Komosę ryżową przesyp na sitko i dokładnie przepłucz zimną wodą. Następnie wsyp ją do garnka i zalej wodą w proporcji 1x część komosy na 2x części wody. Dodaj szczyptę soli i wstaw na duży płomień. Kiedy zacznie się gotować, zmniejsz płomień i przykryj garnek. Gotuj do czasu, aż komosa wchłonie całą wodę ( potrwa to około 20 minut ), następnie wyłącz kuchenkę i odstaw garnek na bok.
Teraz na sporej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż mięso smakowicie się zarumieni. Kiedy kurczak będzie już złoty, na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i kurki i podsmażaj całość na dużym ogniu, aż kurki zmiękną. Dopraw odrobiną soli, wciśnij trochę soku z cytryny, dodaj posiekany czosnek i zamieszaj. Po około 5 minutach smażenia dodaj na patelnię pokrojone w kostkę pomidory, większą część posiekanej kolendry i wyłącz płomień. Zamieszaj i gotowe! :)
I teraz wybór należy do Ciebie. Możesz na patelnię wsypać ugotowaną wcześniej komosę i wymieszać całość ze sobą - na ciepło, albo podawać to danie w postaci sałatki - na zimno.
Z wierzchu posyp jeszcze resztą kolendry i podawaj!

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. A ja komosy ryżowej nigdzie nie umiem w sklepie znaleźć!
    Też ostatnio jadłam połączenie kurek i kurczaka- dwa delikatne składniki, a jednak, jak różne smakowo: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Komosa ryżowa zazwyczaj jest do dostania w sklepach "bio". Ja zawsze kupuję firmy "bio planet". Jest czerwona i biała - biała ma bardziej delikatny i uniwersalny smak :)

    Kurczak i kurki to dwa pyszne dodatki - każdy w swoim stylu. Kurki za to z uroczym aromatem - uwielbiam je! :)

    OdpowiedzUsuń